یکشنبه 02 دی 1403

نمایشگاه شکوه ایران باستان؛ دریچه ای به فراخنای فرهنگ ناب یک ملت

68
0

 بی شک به پشتوانه فرهنگ و تمدن، تاریخ، شناسنامه و هویت ملی، آنجا که شکوه و عظمت فرهنگ یک ملت به مردم جهان عرضه  می‌شود، مرزهای سایر کشورها بدون اعمال قدرت و خون ریزی به تسخیر درخواهد آمد.

محمدرضا امیری‌نژاد سرپرست معاونت میراث فرهنگی در یادداشتی نوشت؛ از دوران تاریخی که نه و بلکه از اعماق پیش از تاریخ، آنگاه که بشر با لطایف الحیل و به دور از هر گونه برنامه‌ریزی و اهداف از پیش تعیین شده برای بقاء با طبیعت زیبا اما در عین حال وحشی دست و پنجه نرم می نمود، راهکارها و ابزار غلبه بر طبیعت به تدریج در بستر زمان شکل گرفته و البته با تشابهات بسیار، در برخی موارد از گروه و جماعتی به طایفه و قومی دیگر متفاوت بوده است.

گذشت دوران و تجربه اندوزی، برآشنایی بشر به چگونه استفاده کردن از امکانات و ارائه راهکارها افزود و در طول زمان عقاید، رسوم، آداب و سنن، خمیرمایه‌ی فرهنگ جوامع را ورز داده و به پشتوانه‌ی  آن در گوشه گوشه‌ی این کره ی خاکی، چه تمدن های محیرالعقول که از سینه‌ی سیاه زمین سربرنیاورده‌اند. 

اینک از آن دوران ابتدایی قرن‌ها می گذرد و جهان در قالب کشورهای مختلف با ویژگی‌های اختصاصی مرزبندی شده است؛ یکی به قدرت نظامی شهره است، یکی به تولید محصولاتی خاص و استراتژیک، دیگری به صنعت، آن دگر به علم و دانش و سایر کشورها نیز از آن جمله اند‌، مساحت کوچک، رشته‌ی ورزشی خاص، جاذبه‌های گردشگری و از این دست نمونه‌ها که بی حد و حصر  فراوان می‌توان بازگویه نمود.

حال با آنچه بیان گردید برای ایران چه نسخه ای می توان پیچید؟ قدرت نظامی، موقعیت استراتژیک، وسعت، جمعیت ، مواد معدنی و نفت، کوه، دریا، جنگل، کویر یا ؟

ناگفته خود پیدا است که هر یک از موارد بالا از ویژگی‌های منحصر به فرد کشور عزیز ما ایران حکایت دارد، اما آنچه که می‌تواند گوی سبقت را از سایر کشورهای جهان برباید و یا اینکه در رقابت با کشورهای پیشرفته در همان شاخص، شانه به شانه رقابت نموده و حتی سرآمد جهان گردد، به یقین هویت ملی و غنای فرهنگی کشور می باشد.

 بی شک به پشتوانه فرهنگ و تمدن، تاریخ ، شناسنامه و هویت ملی، آنجا که شکوه و عظمت فرهنگ یک ملت به مردم جهان عرضه  می‌شود، مرزهای سایر کشورها بدون اعمال قدرت و خون ریزی به تسخیر درخواهد آمد.

باری، اکنون که به هر دلیل امکان بازدید از ایران برای همه گردشگران خارجی آنچنان فراهم نیست «که بر ما است با رفع موانع زمینه و بسترهای لازم را برای ایشان فراهم نماییم» برگزاری نمایشگاه فصلی و دوره‌ای از فرهنگ و تمدن ایران در کشورهای مختلف از جمله کشور پهناور و بزرگ چین که خود در این زمینه حرف‌ها برای گفتن دارد، زمینه‌ی مراودات فرهنگی با مردمان جهان را بیش از پیش فراهم ساخته، با ترغیب گردشگران برای سفر به ایران، علاوه بر آشنایی سایر ملل با تمدن این سرزمین گوهر خیز، رونق گردشگری و اقتصادی را نیز فراهم خواهد آورد.

به تاکید باید برنامه‌های فرهنگی حوزه میراث‌فرهنگی همچون اهتمام ثبت جهانی آثار و برگزاری نمایشگاه‌های مرتبط در کشورهای مختلف استمرار یابد تا با بهره گیری از تمام داشته ها، هر آنچه در چنته داریم رو نموده که بقا در دنیای امروز مرهون عقبه‌ای قدرتمند است.

اکنون با فراز و فرودهای بسیار، هزاران سال از عمر زندگی نیاکان مان بر گستره‌ی خاکی مام میهن «با وسعت‌های مختلف و حکومت‌های متعدد» می‌گذرد و هر آنچه که بوده، به تاریخ پیوسته است؛ فراوان انسان‌ها، رویدادها یا موقعیت‌ها که گرد فراموشی بر آن نشسته و از حافظه‌‎ی تاریخ محو شده اند، بگونه‌‎ای که به فرموده‌ی امام علی (ع)  گویا هیچ وقت زنده نبوده و در این جهان زندگی ننموده‌‌اند.

با نگاهی ژرف اندیش در خواهیم یافت که امروز تنها چیزی که از دوران‌های بسبار دور زنده مانده، فرهنگ ناب و اصیل مختص به ایران است که پیشینیان در مراقبت از آن سخت کوشیده و همچون ورزشکاران دو امدادی، امانت گرانبهای مذکور را سینه به سینه انتقال داده و هم اینک در دست ما قرار دارد؛ و لذا صیانت از مواریث ارزشمند فرهنگی بر همه ما فرض است و در این‌ راستا برگزاری نمایشگاه‌های داخلی و خارجی آثار فاخر، فراهم آوردن آشنایی نسل جوان با داشته‌های خویش و در مجموع تلاش مضاعف برای رساندن به هنگام و سالم چوب فرهنگ و تمدن کشور به دوندگان بعدی «نسل آینده» امری حیاتی است که باید مورد توجه دست اندرکاران و برنامه ریزان قرار گرفته تا با حراست از اندوخته های فرهنگی نیاکانمان همچون حلقه ای مستحکم از زنجیر پاسداشت هویت ملی، بر استمرار آن نقش آفرین بوده، آنچنان که انجام همین تکالیف از آیندگان مورد انتظار است.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نام
ایمیل
وب سایت