سیدمهدی میرصالحی، رئیس گروه حفظ و احیاء بناها و محوطه های تاریخی در گزارشی نوشت: استان گیلانی دارای موزههای بسیاری است. مسافرینی که از مسیر جنوبی استان وارد گیلان میشوند، در ابتدای ورودی شهر رشت و در منطقه سراوان، در ابتدای جاده کمربندی سراوان به فومن موزه میراث روستایی گیلان قرار دارد که یک موزه فضای باز است.
در این موزه بزرگ و زیبا از اقصی نقاط استان گیلان خانههای سنتی گیلان جمعآوری شده است. به این صورت که ابتدا پس از شناسایی خانه قدیمی روستایی، آنها را واچینی کرده و در موزه دوباره سرهمبندی میکنن، که در نهایت این موزه در محیطی طبیعی و جنگلی بعنوان موزه مساکن روستایی(موزه میراث روستایی گیلان) و تنها موزه معماری روستایی ایران و شاید قاره آسیا ساخته شدهاست. این موزه در سال ۱۳۸۲ تاسیس شدهاست.
از دیگر موزههای گیلان میتوان به موزه باستان شناسی و مردم شناسی رشت اشاره کرد. این موزه در خیابان طالقانی(بیستون) قراردارد.
موزه رشت در سال ۱۳۴۹ و در خانه میرزاحسین خان کسمایی یکی ازفعالان نهضت جنگل ساخته شده است. موزه از دو بخش مردمشناسی در طبقه اول و باستانشناسی در زیر زمین بنا تشکیل شده است، آثارسفالی، فلزی و دیگر اشیاء باستانی و تاریخی در این موزه که از حفاریهای علمی باستاشنان ایران بدست آمده در این موزه در ویترینهای زیبا در معرض دید بازدیدکنندگان قراردارد.
موزه رشتیدوزی واقع در پارک محتشم رشت، از دیگر موزههای زیبای استان که شامل ۳ طبقه است که طبقه دوم این بنا آثار رشتیدوزی از هنرمندان گیلانی قرار دارد.
در شهر زیبایی بندرانزلی و در منطقه میانپشته در کاخی زیباکه به سبک معماری اروپای شرقی(روسی) ساخته شده است موزه ابزار و ادوات نظامی شهر انزلی قراردارد، این موزه دارای حیاطی زیبا و چشمانداز مناسبی به سوی دریای کاسپین دارد.
موزه از دو طبقه تشکیل شده و اشیاء تاریخی و هنری، و ماکتهای شناورهای نیروی دریایی در معرض دید گردشگران قراردارد.
از دیگر موزههای استان گیلان میتوان به موزه چای در شهر زیبای لاهیجان ملقب به عروس شهرهای گیلان اشاره کرد. در خیابان کاشف شرقی و بر بلندای تپهای نسبتاً بزرگ، قبر میرزا محمد قوانلو ملقب به کاشف السلطنه قرار دارد که بر روی آن مقبرهای بزرگ از مصالح سیمان و آجر ساخته شده است که در سال ۱۳۷۵ در این بنای زیبا، موزه تخصصی چای ایران تاسیس شده است، اشیاء قدیمی طبخ چای و ابزار و ادوات تهیه چای، در ویترینهای موزه جهت تماشای گردشگران قراردارد، البته قابل به ذکر است سردیس و عکسهای کاشفالسلطنه در این موزه بههمراه اسناد و مدارک مرتبط با صنعت چای نیز قراردارد.
در ابتدای جاده لاهیجان به لنگرود و در محله قصاب سرا، روبروی هتل آبشار، موزه جنگ جهانی دوم(وانگارد) قراردارد، این موزه شخصی در دو طبقه تشکیل شده و بصورت تخصصی تاریخ جنگ جهانی دوم را مورد بررسی قرارداده است؛ بازدیدکنندگان و مسافران میتوانند ساعتی خاطره انگیز را در این موزه سپری کنند.
در انتهای شرق گیلان گیلان و در شهرستان رودسر بخش چابکسر در کنار جاده اصلی گیلان به مازندران روستایی قرار دارد که قاسم آباد سفلی(پایین قاسم آباد) نامیده میشود، در میان این روستای تاریخی که به عنوان روستای چادرشب بافی جهانی ثبت شده است موزه مردم شناسی قاسمآباد قراردارد، این موزه شخصی اهتمام دارد با به نمایش گذاشتن اشیاء تاریخی و قدیمی از زندگی مردم در گذشته به خصوص مراحل تولید و بافت چادرشب، بازدیدکنندگان از این موزه را با فرهنگ و تمدن این بخش از ایران آشناکنند.